Home

SEMLIKI NATIONAL PARK

 
Red-throated bee-eater   Hot Springs  
 
moeras en tropisch woud
 
Grootte : 225 km
Ligging : In het zuidwesten van Oeganda.
Streek : Bundibugyo
Afstanden : Kampala 356 km (5 uur), Fort Portal 52 km (1,5 uur)
Laagste punt : 670 meter
Hoogste punt : 760 meter
Fauna : 435 vogelsoorten, 63 zoogdiersoorten, 374 vlindersoorten
Bekend om : grote aantal vogelsoorten
 

Semliki National Park is een oostelijke verlenging van het Ituri woud van het Democratisch Republiek Congo en is een prachtig gebied met rijke flora en fauna. Het is het enige laagland tropisch regenwoud in Oost-Afrika en kent een diversiteit van 336 verschillende boomsoorten. Door het park lopen diverse rivieren en kleine stroompjes die tijdens het regenseizoen overlopen. De Semliki River vormt de natuurlijke grens tussen Oeganda en Congo.

 

Semliki National Park dient niet verward te worden met het Semliki Wildlife Reserve, voorheen bekend als het Toro Game Reserve. Het Wildlife Reserve is het oudste beschermde gebied van Oeganda en behoorde in de jaren '60 tot n van de meest populaire parken in Oost-Afrika. Tijdens het regime van Amin werd echter het grootste gedeelte van het wild gedood, voornamelijk om als 'bush meat' te dienen. Tegenwoordig is men weer hard bezig om het wild te herstellen en verdwenen soorten terug te zetten.

 

Het park telt maar liefst 435 verschillende soorten vogels - 34% van alle vogelsoorten in Oeganda - waarvan 127 inheems zijn. Andere dieren die hier te vinden zijn negen verschillende primaten, waaronder de chimpansees en galagos, bosbuffels, olifanten, luipaarden en vliegende eekhoorns. En van de belangrijkste bezienswaardigheden in het park zijn de Sempaya Hot Springs, een reeks van heetwaterbronnen die een temperatuur kunnen bereiken van 130 graden.

 

In het nationale park leven diverse etnische bevolkingsgroepen, waaronder de pygmeen, de Batwa. Voorheen waren het echte jagers maar sinds de opkomst van toerisme in het park, zijn het de toeristen die hun voornaamste inkomstenbron verzorgen.

Bekijk foto's van Semliki National Park...

map Semliki National Park

Klik op de map voor een vergroting!