Home

QUEEN ELIZABETH NATIONAL PARK

Uganda kob   hippo  
   
buffalo  
 
Grootte : 1978 km²
Ligging : In het zuidwesten van Oeganda, in het noorden grenzend aan het Rwenzori gebergte en in het westen grenzend aan Lake Edward.
Streek : Rukungiri, Bushenyi, Kasese
Afstanden : Kampala 418 km (7-8 uur), Mbarara 140 km, Kasese 64 km, Ishasha 80 km
Laagste punt : 900 meter - Lake Edward
Hoogste punt : 1845 meter - top van de Escarpment van de Western Rift
Fauna : 606 vogelsoorten, 66 zoogdiersoorten
Bekend om : kent één van de meest gevarieerde ecosystemen in Afrika en is tevens het oudste nationale park van Oeganda

Queen Elizabeth National Park heeft één van de meest gevarieerde ecosystemen in Afrika en behoort daarom tot één van de mooiste nationale park van Oeganda. Van tropisch regenwoud tot groene weiden, van savannes tot moerassen. Het is door het UNESCO aangewezen als “biosphere reserve for humanity”. Het was één van de parken met de grootste rijkdom aan wild, maar ook hier werden veel dieren tijdens de oorlog met Tanzania en latere onlusten gedecimeerd. Gelukkig is het wildbestand de laatste jaren weer groeiende.

Het smeltwater van de gletsjers van de Ruwenzori Mountains heeft een uitgebreid ‘wetland’ gecreëerd in het park. De twee grote meren Lake Edward en Lake George worden met elkaar verbonden door de Kazinga Channel. Groene graslanden met kleine Acacia en Euphorbia bomen worden afgewisseld door verzonken kratermeren en moerassen, met op de achtergrond de bergen van Rwenzori. Dit alles maakt het Queen Elizabeth National Park misschien wel het mooiste van alle Oost-Afrikaanse savannereservaten. Bovendien heeft het park het grootste aantal soorten vogels dan welk ander nationaal park in Afrika dan ook!

 

Ondanks dat het QENP een nationaal park is zijn er in het park een elftal kleine dorpjes te vinden. De lokale bevolking is werkzaam bij de zoutwinning in Katwe, zijn vissers op één van de twee meren of helpen met de werkzaamheden in het QENP. De bevolkingsgroepen die voorkomen in het park zijn de Banyankore, Bakonjo en de Bakiga.

 

Met een netwerk van 200 km aan paden, is het park zeer geschikt voor het maken van uitgebreide game drives in de vroege ochtend of late middag. Het wildpark is het meest wildrijke van Oeganda, met kuddes olifanten, Uganda kobs, topis, waterbucks, bushbucks, wrattenzwijnen, Giant Forest Hog, bushpigs, luipaarden, (boomklimmende) leeuwen, hyena's en nieuwsgierige mangoesten. Daarnaast zijn er in de bossen chimpansees en andere primaten te vinden, zoals bavianen, black and white colobus en de red-tail monkey. Een boottocht over het Kazinga Kanaal garandeert badende nijlpaarden en buffels, krokodillen en honderden watervogels. Niet alleen de gekleurde kingfishers, maar ook de saddle bill stock, pelikanen en aalscholvers zijn er te zien. Andere vogels die in het park te leven, zijn de shoebill stork, flamingo's, black bee eater, crested crane, African finfoot, martial eagle en sun birds.

 

Een deel van het savanneachtige park bestaat uit regenwoud, het Maramagambo Forest. Dit is één van de grootste wouden van Oeganda met diverse paden uitgestippeld. Naast de grote diversiteit aan primaten en vogels, kent het bos een aantal kleine meren, de Blue Lakes, en grotten. De bekendste is de Bat Cave, met ontelbare Egyptian Fruit Bats én pythons die de vleermuizen eten. In het zuidelijke deel van het park ligt Ishasha, waar de boomklimmende leeuwen te vinden zijn. Kyambura River Gorge is gelegen in het noordoostelijke deel van het park en vormt een klein reservaat op zich. De steile hellingen van de vallei, gevormd door het water van de Kyambura rivier, vormen een prachtig contrast met de tropische regenwouden en de weidse savanne. De kloof is 16 km lang en 100 meter diep. Het is de enige plek in de park waar chimpansees te zien zijn.

Bekijk foto's van Queen Elizabeth National Park...

map Queen Elizabeth National Park

Klik op de map voor een vergroting!