Home

MURCHISON FALLS NATIONAL PARK

 
Rothschild giraf   Murchison Falls  
   
Jackson's Hartebeest  
 
Grootte :

Murchison Falls National Park : 3850 km
 Murchison Falls Protected Area : 5308 km

Ligging : In het noordwesten van Oeganda.
Afstanden :

Kampala 350 km (6 uur), Masindi 86 km (2 uur)

Laagste punt : 619 meter - Delta
Hoogste punt : 1292 meter - Rabongo Hill
Fauna : 450 vogelsoorten, 76 zoogdiersoorten
Bekend om : grootste en mooiste park van Oeganda
 

Murchison Falls National Park is n van de meest spectaculaire gebieden in Oeganda en tevens het grootste park van het land. Het beschermde gebied beslaat niet alleen het nationale park, maar ook de Bugungu en Karuma Wildlife Reserves en het Budongo Forest Reserve. Het landschap varieert van dicht regenwoud in het zuidwestelijke gedeelte tot savannes in het noordwesten, doorkruist met rivieren en meren. Het zuiden is heuvelachtig terwijl het noorden vrij vlak is met lage bebossing en Borassus palmen.

 

De Murchison Falls, waarnaar het park vernoemd is, zijn n van de meest bekende en belangrijkste attractiepunten van het gebied. De Nijl perst zich hier door een zes meter brede kloof in de rotsen en stort met donderend geraas veertig meter naar beneden. Per seconde stroomt er 360.000 liter water doorheen. Niet voor niets staat dit fenomeen bekend als de meest krachtige, natuurlijke stroming ter wereld.

 

De Nijl deelt het park in tween. Het meeste wild komt voor op het schiereiland, gecreerd door de Victoria Nijl en Albert Nijl, in het noordelijke gedeelte van het park. Om deze reden worden game drives voornamelijk in dit gebied gemaakt. Olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, wrattenzwijnen en patas monkeys komen hier veelvuldig voor en tevens een grote diversiteit aan hertachtigen, zoals de Jackson's Hartebeest, Uganda kob, oribi en waterbuck. Bovendien is Murchison Falls het enige park waar giraffen voorkomen, de Rothschild giraf. Langs het water zijn vooral nijlpaarden en krokodillen te vinden. Een ideale gelegenheid om deze van dichtbij te bekijken is door een boottocht naar de Murchison Falls te maken. De drie uur durende tocht gaat over een afstand van 17 km en eindigt bij de fameuze waterval. Met geluk kan men zelfs de zeldzame Shoebill Stork spotten. Voor een ng beter zicht op de waterval is een wandeling naar de Top of the Falls aan te bevelen.

 

De Kaniyo Pabidi is een rustig deel van het park in het Budongo Forest Reserve. Hier kan men een wandeling maken door het regenwoud, op zoek naar chimpansees.

Bekijk foto's van Murchison Falls National Park...

map Murchison Falls National Park

Klik op de map voor een vergroting!