Home

KATONGA WILDLIFE RESERVE

Sitatunga   Swamp  
 
Waterbuck
Grootte :

207 km²

Ligging : In het westen van Oeganda, ten noorden van Lake Mburo NP en ten oosten van Queen Elizabeth NP
Streek : Kamwenge
Afstanden : Kampala 200 km (3 uur)
Fauna : ruim 150 vogelsoorten en 40 zoogdiersoorten
Bekend om : één van de beste gebieden in Afrika om de zeldzame Sitatunga antilope te spotten
 

Katonga Wildlife Reserve is in 1964 ontstaan als een game reserve. Oorspronkelijk was het een corridor voor het migrerende wild dat op zoek was naar water. De politieke onrust in de jaren '70 en '80, en later de vestiging van de Banyankole met hun Ankole koeien, zorgde er echter voor dat veel wild verdreven werd.

 

Het beschermde gebied is vernoemd naar de Katonga Rivier die midden door het reservaat loopt en uitmondt in Lake Victoria. Het landschap wordt gekenmerkt door een mix van savanne en bebossing, met uitzonderlijk veel acacia's. Tevens is er een klein tropisch bos, maar het grootste gedeelte van het reservaat bestaat uit moerasland.

 

Katonga is één van de beste gebieden in Afrika waar men de sierlijke Sitatunga kan spotten. Deze schuwe antilope houdt zich schuil tussen het riet en papyrus in het moeras en is vrijwel alleen vroeg in de ochtend te zien. Andere dieren, die minder verlegen zijn, zijn de Defassa Waterbuck, Bushbuck, Reedbuck, Duiker en Warthog. Verschillende apensoorten, waaronder de Black-and-white Colobus Monkeys en de Vervet Monkeys, zijn te vinden in de beboste vlaktes en het tropische woud. Ook olifanten, nijlpaarden en buffels leven komen hier voor, maar worden zelden gezien.

 

Het gebied kan het beste verkend worden te voet of per kano. Er zijn verschillende trails aangelegd, waaronder de Sitatunga Trial die langs het moeras loopt en de beste mogelijkheid biedt om de Sitatunga te zien. De Wetland Canal Trail is een 2 kilometer lange doorgang door het moeras, uitstekend voor het maken van een kanotocht langs het dichte riet en papyrus.

Bekijk foto's van Katonga Wildlife Reserve...