Home

KIDEPO VALLEY NATIONAL PARK

Rothschild Giraf in Kidepo National Park   Leeuwen in Kidepo  
   
Karamajong kinderen  
 
Grootte : 1422 km²
Ligging :
In het noordoosten van Oeganda, aan de grens met Soedan.
Streek : Kaabong
Afstanden :
Kampala - via Soroti - 792 km (12 uur), Kampala - via Kitgum - 570 km (10 uur) , Kitgum 139 km
Laagste punt : 914 meter - Kidepo vallei
Hoogste punt : 2750 meter - Mount Morungole
Fauna : 465 vogelsoorten, 80 zoogdiersoorten
Bekend om : is uitgeroepen tot het mooiste nationaal park van Oeganda en beschikt over een ongekende diversiteit in flora en fauna

Kidepo Valley National Park is één van de meest spectaculaire maar ook moeilijk bereikbaar nationale parken in Oeganda. Verscholen in de noordoost hoek van het land, op de grens met Soedan en Kenia, biedt het park een ongekende schoonheid in landschap. Het varieert van golvende heuvels, rotsige kopjes en wijdse savannevlaktes begroeid met acacia’s en Borassus palmbomen, terwijl aan de horizon de grillige pieken van de Lotukei en Morungole Mountains bergen oprijzen.

Vanwege de enorme hoogteverschillen kent het park niet alleen adembenemende vergezichten maar biedt het tevens een geweldige diversiteit aan flora en fauna. Van de 80 zoogdiersoorten die in 1971 geregistreerd waren, kwamen maar liefst 28 soorten uitsluitend in Kidepo voor, waaronder de cheeta, dikdik, klipspringer en oryx. Helaas heeft Kidepo National Park hetzelfde lot ondergaan als vele andere gebieden in Oeganda en is nog steeds herstellende van het jarenlange stropen onder het regime van Idi Amin. De kudus, gazelles en wilde honden zijn al lange tijd niet meer gezien, terwijl de populatie van andere dieren juist weer groeiende is. Tijdens een game drive heb je dan ook een goede kans op het zien van olifanten, zebra's, Rothschild's giraffes, buffels, waterbucks, reedbucks, hartbeest en oribis. Ook leeuwen, jackals en hyena's worden met regelmaat gespot in het lange goudgele gras van de vlaktes.

Met 465 verschillende vogelsoorten is Kidepo National Park is een paradijs voor vogelaars. Kenmerkende soorten die hier te spotten zijn, zijn onder andere de struisvogel, Kori Bustard, Secretary Bird en Giant Ground Hornbill. Daarnaast zijn er nog 26 soorten die niet officieel geregisteerd zijn.

Kidepo National Park wordt gevormd door de Narus Valley in het zuidwesten van het park en de Kidepo Valley in het noordoosten. Beide valleien worden gesplitst door de Narus en Kidepo River die echter voor het grootste gedeelte van het jaar droog liggen. Vanuit Kidepo zijn tevens de Kanangorok Hot Springs te bezoeken, gelegen op 11 km van Kidepo River Valley.

De regio is het leefgebied van twee verschillende stammen; de Karamajong en de Ik. De Karamajong is een semi-nomadisch groep wiens bestaan voornamelijk van hun veestapel afhangt. Bij andere stammen zijn ze berucht vanwege hun wapenbezit en sterke overtuiging dat al het vee in de omgeving tot de Karamajong stam behoort. De Ik daarentegen leven geisoleerd in de hoge bergen op de grens van Oeganda, Kenia en Soedan. Afgesloten van de buitenwereld zonder radio, televisie, telefoon of electriciteit wordt deze kleine etnische groep in hun bestaan bedreigd door de constante strijd van omringende stammen zoals de Karamajong en Turkana in Kenia.

Bekijk foto's van Kidepo Valley National Park...

Map Kidepo Valley National Park

Klik op de map voor een vergroting!