Home
           
Home
Nieuws
Wie zijn wij
Over Oeganda
Onze ervaringen
Fotoalbum
Videofilms
Gastenboek
Links
Mail Bas en Miranda
Zelf op safari
 
 

Handige tips & weetjes

 

   Visum
Naast een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is, dien je voor een bezoek aan Oeganda ook een visum aan te schaffen. Het visum is verkrijgbaar bij het consulaat van Oeganda in Brussel, maar je kunt jezelf ook veel moeite én geld besparen door het direct bij aankomst op het vliegveld in Entebbe aan te schaffen. De kosten hiervoor bedragen USD $50 per persoon (single entry).

 

    Geldzaken
Helaas is het nog steeds moeilijk om geld op te nemen in Oeganda. Tot recent was het enkel mogelijk om met een Visa creditcard te pinnen, al zijn er nu steeds meer pinautomaten van Stanbic Bank die Mastercard en Maestro/Cirrus accepteren.
Travellers Cheques zijn een veilige manier om geld bij te dragen, maar zijn uitsluitend bij een klein aantal banken in de grote steden in te wisselen. Ook de koers is minder voordelig dan bij het wisselen van contant geld.
De enige manier is nog steeds om cash geld mee te nemen en dit bij aankomst in Kampala te wisselen. Omdat euro's net zo goed geaccepteerd worden als Amerikaanse dollars, is het niet noodzakelijk om vooraf dollars te halen. Voor enkele uitgaven is het echter wel gemakkelijk om dollars bij de hand te hebben, zoals visa, entrees van nationale parken, activiteiten in de nationale parken en overnachtingen in (luxe) hotels. LET OP: dollarbriefjes ouder dan het jaar 2000 worden NIET geaccepteerd!
Klik hier voor de huidige koers.

 

   Fooi
Over het algemeen is het niet gebruikelijk om fooi te geven, met uitzondering van luxe hotels en restaurants (ca. 5-10%). Indien je tevreden bent over de service van de gids/chauffeur die je op je safari begeleidt heeft, wordt een fooi zeer gewaardeerd. Hierbij kun je denken aan USD $10 per dag.

 

    Veiligheid
Ondanks de turbulente geschiedenis waarin Idi Amin een grote rol speelde, is Oeganda al jaren een politiek en economisch stabiel land. Het is absoluut veilig om de toeristische trekpleisters op eigen gelegenheid of georganiseerd te bezoeken. Ook Kampala is een veilige stad - zeker in vergelijking tot andere Afrikaanse steden - waar je rustig kunt rondlopen zonder te worden lastig gevallen. Uiteraard is oplettendheid wel vereist, zoals in alle (wereld)steden het geval is.

Naar boven

   Gezondheid
Inentingen tegen DTP en Hepatitus A worden aangeraden, terwijl een gele koorts vaccinatie verplicht is. Inentingen tegen DTP en Hepatitus A worden aangeraden, terwijl een Gele koorts vaccinatie verplicht is. Ook is het verstandig om antimalariapillen te slikken, zoals Malarone of Lariam.
Het water uit de kraan is niet drinkbaar, maar in elke uithoek van het land is mineraalwater verkrijgbaar. Let er op dat deze flessen nog geseald zijn en dat flesjes frisdrank of bier in je bijzijn geopend worden.
Neem contact op met je huisarts of de GGD voor meer details en persoonlijk advies.

 

    Eten en drinken
Over het algemeen is het voedsel in Oeganda van goede kwaliteit en zul je niet snel last krijgen van maag- of darmklachten. Kampala beschikt over een uitgebreid aanbod van restaurants, met verschillende internationale keukens en daarnaast hebben de meeste hotels en restaurants westerse gerechten op hun menukaart staan. De kleine, lokale restaurantjes serveren traditionele Oegandese maaltijden, waaronder chapatti's, matooke (gekookte banaan) en posho (puree van maïsmeel).
Tip: Oegandezen houden van veel suiker en melk. Indien je dit niet in je koffie of thee wilt, vermeldt dan nadrukkelijk dat je "black coffee/tea" wilt. Afrikaanse thee bestaat namelijk uit warme melk met een theezakje.

 

    Beste reistijd
Het voordeel van Oeganda is dat het land het hele jaar door bereisbaar is! Natuurlijk is er een periode waarin meer regen valt dan in andere maanden (april-mei en november-begin december), maar het verschil is relatief klein. Zelfs in het regenseizoen is er vaak sprake van een korte maar hevige regenbui, meestal in de namiddag of avond. En dit is wat Oeganda zo tropisch groen houdt! Houd er overigens rekening mee dat ook in Afrika het klimaat lijkt te veranderen en de "officiële" regenseizoenen aan het verschuiven zijn.
Omdat Oeganda midden op de evenaar ligt, is de temperatuur constant: circa 27 graden celsius overdag en in de avond koelt het af naar 15-20 graden celcius, afhankelijk van de plaats waar je je bevindt.
De drukste maanden qua toerisme zijn (voor zover je over "drukte" kunt spreken) januari-februari en juli-augustus. Gezien de beschikbaarheid van accommodaties en met name gorilla permits is het beter om deze maanden te vermijden.

Naar boven

   Elektriciteit
De meeste (grote) plaatsen in Oeganda beschikken over electriciteit, al komt stroomuitval regelmatig voor. In de afgelegen dorpjes en nationale parken is stroom echter geen vanzelfsprekendheid. De meerderheid van de Britse plugaccommodaties beschikken wel over een eigen generator of zonnecollectoren.
Het voltage is 220-240V, vergelijkbaar met Nederland en België en er wordt gebruik gemaakt van de Britse stekkers.

 

   Tijdverschil
Tijdens de zomertijd is het in Oeganda één uur later en in de wintertijd is het twee uur later dan in Nederland.

 

    Wat mee te nemen
Hoewel je als doorwinterde reiziger ongetwijfeld veel ervaring zult hebben met het samenstellen van een bagagelijst, zijn er enkele items die je absoluut niet moet vergeten:
          * zonnebrandcreme
          * pet/hoed
          * zonnebril
          * muggenlotion
          * verrekijker
          * zaklamp
          * camera mét extra batterijen/accu voor het geval je enkele dagen zonder stroom zit
          * stevige wandelschoenen (zeker voor gorilla tracking)
          * warme trui of jas voor de koele avonden
Neem ook geen hardschalige koffer mee op reis, maar bij voorkeur een rugzak of zachte reistas in verband met de ruimte in de safari auto.


    Telefoneren en internet
Vaste telefoonaansluitingen zijn nog relatief beperkt in Oeganda, maar daarentegen schijnt elke Oegandees over een mobiele telefoon te beschikken. Zeker als je voor een maand of langer wilt blijven, is het raadzaam een simkaart van een lokale provider te kopen. Deze zijn er al vanaf 3000 Ush (circa € 1,00 inclusief beltegoed!). De bekendste providers zijn MTN, Airtel, Warid en Orange.


    Handige woordenlijst
Hoewel de voertaal Engels is, wordt er met name in de omgeving van Kampala ook veel Luganda gesproken onder de lokale bevolking. Een woordje Luganda zal dan ook zeer gewaardeerd worden:

     Goedemorgen   -   Wasuze otya?
     Goedemiddag/-avond   -   Osiibye otya?
     Hoe gaat het?   -   Oli otya? / Ogamba ki? (minder formeel)
     Goed/Oké (als antwoord)   -   Bulungi/Gyendi
     Dank u wel  -  Webale nyo
     Meneer/mevrouw  -  Ssebo/Nyabo
     Vriend   -   Mukwano
     Alstublieft  -  Baambi
     Pardon (wat zegt u?)   -   Wangi?
     Oké / Geen dank  -  Kale
     We gaan  -  Tugende
     Tot ziens  -  Weraba
     Fijne dag gewenst   -   Siiba bulungi

Als westerling zul je overigens regelmatig nageroepen worden met "mzungu", het Swahili woord voor 'blanke'. Weet dat deze benaming absoluut geen negatieve bijklank heeft maar puur een gebruikelijke aanduiding is, zonder bijbetekenis.

Naar boven

   Gedrag
Handen schudden komt veelvuldig voor, zowel door mannen als vrouwen. Normaal gesproken schudt je handen wanneer je voorgesteld wordt aan iemand, bij iemand thuis komt of als je de andere een lange tijd niet hebt gezien. Ook omarmen is gebruikelijk voor mannen en vrouwen. Kussen in het openbaar wordt daarentegen niet gewaardeerd.

Bij een ontmoeting is het gebruikelijk dat je niet meteen met de deur in huis valt maar de ander eerst uitvoerig begroet door te vragen hoe het met hem/haar is, met de familie, etc. Pas na rustig deze formaliteiten besproken te hebben, ga je over tot zaken.

Het komt regelmatig voor dat je mannen (of vrouwen) hand in hand ziet lopen. Hoewel wij het al snel met homoseksualiteit associŽren, wordt het hier als een puur vriendschappelijk gebaar gezien.

In Oeganda is men over het algemeen tegen roken en zeker voor vrouwen is het ongebruikelijk.

 


 

Mocht je naar aanleiding van de bovenstaande informatie nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Great Lakes Safaris  Wie is Great Lakes Safaris                   Reissuggesties   Reissuggesties