Home
           
 
Januari 2011 Overzicht ervaringen Januari 2011 Overzicht ervaringen Februari 2011 Februari 2011 Maart 2011 Maart 2011 April 2011 April 2011 Mei 2011 Mei 2011 Juni 2011 Juni 2011 Juli 2011 Juli 2011 Augustus 2011 Augustus 2011 September 2011 September 2011 November 2011 November 2011 December 2011 December 2011

 

Zondag, 1 mei 2011

Maandag, 16 mei 2011

 

 

Zondag, 1 mei 2011

    Zoals verwacht hebben de arrestaties van oppositieleider Besigye tot nu toe weinig indruk gemaakt. Inmiddels zijn de maandag en donderdag omgedoopt tot "walk 2 work" dagen. Elke keer wordt er koppig een nieuwe poging gewaagd om de afstand naar kantoor te voet af te leggen. En elkaar keer eindigt het weer op een politiebureau of in de gevangenis. Dat de buitenlandse inmenging ook niet al te zeer op prijs gesteld wordt, blijkt maar weer wanneer de Nederlandse ambassade een diplomaat naar de gevangenis stuurt om te kijken of de opgepakte oppositieleiders in de gevangenis humaan behandeld worden.

    Maar de chaos breekt pas goed uit als Besigye op donderdag belaagd wordt door de politie. Zijn auto moet het ontgelden, traangas wordt vanaf korte afstand in zijn gezicht gespoten en op hardhandige manier wordt hij uit de auto gesleurd. En dat terwijl hij zich nu eens níet aan de overtreding van het lopen schuldig maakte! Het feit dat deze actie van dichtbij is vastgelegd en het filmpje al snel via Youtube en de lokale media verspreid wordt, draagt ook niet bij aan de sussen van de gemoederen onder de Oegandese bevolking.
    Op vrijdag verandert het centrum van Kampala, evenals verschillende buitenwijken, in een oorlogsgebied, met brandende roadblocks en protesterende jongeren, die met traangas en kogels (tevergeefs) door de politie tegengegaan worden. Vijf doden, 120 gewonden en 700 arrestaties verder wordt het pas weer kalm. Veel mensen zijn de onrusten ontvlucht en hebben hun winkels gesloten, waardoor er op zaterdag ook nog een ongewone stilte hangt over Kampala.

    Maar chaos of niet dit kan ons - en vele Nederlanders met ons - er niet van weerhouden om uitbundig Koninginnedag te vieren in de tuin van de ambassadeur Jeroen Verheul. Uit volle borst wordt het volkslied meegezongen en wederom is het een gezellig avond met frikadellen, bitterballen, haring en veel Grolsch bier. Na middernacht wordt het feestje een vrolijk verplaatst naar de bar Iguana, waar het nog een lange tijd doorgaat...

 

Maandag, 16 mei 2011

    Het mango seizoen lijkt weer aangebroken te zijn, wat betekent dat deze vruchten weer volop op de markt te koop zijn.
    "Three hundred," is het antwoord wanneer ik naar de prijs van een enkele mango vraag. Maar na mijn standaard gebaar dat zijn vraagprijs uiteraard veel te hoog is, doet de verkoper er wat vanaf. "Okay, I'll give you two for 500." Klinkt al beter. "And how many do I get for 2000 shilling?" Zonder aarzeling is zijn reactie: "Sixteen." Zo! Dat is het dubbele dan waar ik op gerekend had.
    Terwijl ik me af vraag of hij inderdaad wel zestien bedoelt, vertaalt de verkoper mijn licht verbaasde uitdrukking als van een klant die nog steeds niet tevreden is en geeft me haastig nóg twee mango's als bonus. Niet slecht, 18 mango's voor nog geen 0,60 eurocent. En dat in deze moeilijke tijd van de hoge voedselprijzen!