Home
           
 
Januari 2011 Overzicht ervaringen Januari 2011 Overzicht ervaringen Februari 2011 Februari 2011 Maart 2011 Maart 2011 April 2011 April 2011 Mei 2011 Mei 2011 Juni 2011 Juni 2011 Juli 2011 Juli 2011 Augustus 2011 Augustus 2011 September 2011 September 2011 November 2011 November 2011 December 2011 December 2011

 

Zondag, 3 juli 2011

Dinsdag, 8 juli 2011

Maandag, 11 juli 2011

 

 

Zondag, 3 juli 2011

    Hoewel we er al regelmatig geweest zijn en Lake Mburo qua oppervlakte niet veel voorstelt, blijft het een aantrekkelijk park, en is bovendien nog redelijk snel vanuit Kampala te bereiken. Dit weekend ontdekken we het savannepark op weer een geheel nieuwe manier: te paard!

    De zaterdagmiddag brengen we nog rustig door aan het zwembad van onze lodge (Mihingo Lodge), met adembenemend uitzicht over het park en een nabije waterpoel. Onze nacht game drive, compleet voorzien van ranger en spotlichten, is al wat spannender. Leeuwen of luipaarden laten zich niet zien maar wel grote getalen antelopen en zelfs enkele hyena's. Het hoogtepunt van de safari begint echter op de vroege zondagochtend met een paardrijdtocht door het acacialandschap. Vergezeld door twee gidsen rijden we over de vlaktes, passeren we wrattenzwijnen, impala's en zebra's die ons nieuwsgierig vanaf een afstandje in de gaten houden. Het is bijzonder om zo vrij tussen het wild te rijden, zonder de aanwezigheid van andere auto's of toeristen. Al met al een spectaculaire tocht waardoor zelfs de niet geoefende rijder de smaak te pakken krijgt...!

Foto's van Lake Mburo National Park...

 

Vrijdag, 8 juli 2011

    Toen we zes jaar geleden naar Oeganda kwamen waren 'load sheddings' een bekend fenomeen. Om de 12 uur werden we van stroom afgesloten. Niet erg handig, maar het wel voorspelbaar; je kon er bijna de klok op gelijk zetten.

    In de jaren die volgden werden de 'power cuts' steeds minder frequent, al bleef de stroom zo en nu en dan uitvallen, met name op momenten dat het 't minst uit kwam. En nu, zes jaar later, zijn we weer terug bij load sheddings. De reden is nu niet het tekort aan stroom om het hele land te voorzien, maar simpelweg de openstaande rekeningen van de overheid bij de geprivatiseerde energiebedrijven. Met een schuld van 300 miljard shilling (83 miljoen euro) hebben verschillende leveranciers besloten de stroomkraan dicht te draaien. En dus gaat het hele land weer over op 12 uur stroomvoorziening. Terwijl de overheid rustig blijft investeren in gevechtsvliegtuigen en dure auto's voor de ministers. En de lokale bevolking op hun beurt noodgedwongen in kaarsen...

Lees meer over de load sheddings...

 

Maandag, 11 juli 2011

    11 juli, een jaar geleden. De dag waarop Nederland een tragische nederlaag leed en de oh zo begeerde Cup mis liep. En de dag waarop Oeganda te maken kreeg met een nog tragischere gebeurtenis. Het is vandaag precies een jaar geleden dat meer dan 70 mensen omkwamen bij de bomslagen in Kampala. En uiteraard wordt er uitgebreid bij stilgestaan: in de media, op de plekken waar de bomaanslagen plaatsvonden en door de ruimschootse aanwezigheid van politie en militairen, die alert moeten zijn op eventuele nieuwe terreuraanslagen.

    En eventuele - geplande - onrusten in Kampala... De taxichauffeurs hebben namelijk besloten twee dagen te staken en geen passagiers meer te vervoeren. Het levert een vreemd en ietwat komisch straatbeeld op: groepjes matatu's die langs de weg geparkeerd staan, vele mensen die maar zijn gaan lopen (vandaag zullen ook zij aan de walk2work moeten geloven), nóg meer mensen die tevergeefs bij de haltes op een lift staan te wachten, en boda-boda chauffeurs die de dag van hun leven hebben en hun prijzen schaamteloos verdriedubbelen.
    Vreemd genoeg blijkt de staking echter geen invloed te hebben op de dagelijkse files van en naar Kampala. Integendeel, naast de vele gedwongen wandelaars lijken er nog elke dag eens zo veel bestuurders bij te komen...