Home
           
 
Januari 2011 Overzicht ervaringen Januari 2011 Overzicht ervaringen Februari 2011 Februari 2011 Maart 2011 Maart 2011 April 2011 April 2011 Mei 2011 Mei 2011 Juni 2011 Juni 2011 Juli 2011 Juli 2011 Augustus 2011 Augustus 2011 September 2011 September 2011 November 2011 November 2011 December 2011 December 2011

Januari 2011

 

 

Januari 2011

    Ook dit jaar staan er weer verschillende beurzen in Europa op het programma, hetgeen een lang verblijf in Nederland voor mij betekent. Maar niet voordat we uitgebreid de jaarwisseling in Murchison Falls National Park hebben gevierd...

    Op 30 december vertrokken we vroeg in de ochtend naar Murchison Falls National Park. Ditmaal niet via de gebruikelijke route via Masindi, maar de weg richting Gulu volgend en de Karuma Falls passerend, bracht ons bij de pas geopende Chobe Safari Lodge. Al vroeg aangekomen, besloten we hier een stop te maken alvorens door te rijden naar Paraa Safari Lodge.
    De nieuwe lodge was grootschalig opgezet, maar voorzien van alle comfort en bood een fantastisch uitzicht op de Nijl. Na een vriendelijk ontvangst werden we uitgebreid rondgeleid en kregen we van de manager zelfs een gratis boottochtje op de rivier aangeboden. Hoewel de indrukwekkende watervallen hier ontbraken, maakte de prachtige natuur, de kleine begroeide eilandjes in de rivier en de vele watervogels veel goed. We werden zelfs getrakteerd op een familie badende én parende olifanten aan de oever van de Nijl!
    Na een heerlijke lunch op het terras van de lodge namen we de verharde weg richting Pakuba om onze eigen accommodatie te bereiken. Via de Wankwar Gate reden we het park weer in en vanaf dat moment bevonden we ons weer in savannelandschap omgeven door wild. Vooral Uganda kobs en hartebeests lieten zich veelvuldig zien in het lange gras. Met een lange game drive arriveerden we bij Paraa Safari Lodge vroeg in de avond en regelden direct een gids voor de volgende ochtend.

    Vrijdag 31 december begon met een vroege en succesvolle game drive. Er waren relatief weinig toeristen in het park, maar toch leken we ze allemaal te treffen toen er een groepje leeuwen werd gevonden. Het merendeel van de auto's reed onverschillig het gras door, in achtervolging van de leeuwen. Wij hadden echter andere plannen en volgden het pad waar volgens een collega van onze ranger een luipaard gespot zou zijn. En eindelijk, na vijf jaar bleek het geluk met ons en troffen we ons luipaard in Oeganda. Niet één maar twee!
    De eerste zat rustig in de onderste takken van een boom en leek ons recht in de ogen aan te staren. Minutenlang konden we in alle rust van het dier genieten. Tot het luipaard een andere auto hoorde naderen en zich in een soepele beweging in het gras liet zakken en verdween... Een paar kilometer verderop ontdekte onze gids het tweede luipaard, fier op een heuveltje tussen twee struiken. En wederom hadden we het jachtdier weer voor ons 'alleen'.

    Na een bijna vier uur durende game drive waren we terug bij de lodge en zochten we de verkoeling van het zwembad op. Een perfecte manier om de laatste dag van het jaar door te brengen! De tweede game drive in de namiddag, waarvoor we onze ranger weer hadden uitgenodigd, bleek ook weer geweldig te zijn. Geen luipaarden dit keer maar wel een ontmoeting met een leeuwin en een olifant op ons pad, die er schijnbaar plezier in had ons de doorgang zo lang mogelijk te blokkeren.
    Het oudejaarsdiner vond traditiegetrouw plaats rondom het zwembad, met uitgebreid buffet. Na deze lange en indrukwekkende dag waren wij echter zo moe dat het aftellen en de jaarwisseling compleet langs ons heen is gegaan...

    Ook de eerste dag van het nieuwe jaar startte voor ons weer met een vroeg ontbijt om 06.30 uur en zoals gepland een boottocht naar de Delta. Met een klein gezelschap voeren we langzaam stroomafwaarts. Het was puur genieten; de rust en de stilte van de vroege ochtend om ons heen, het blauwe water dat fel afstak tegen de groene bebossing aan de kant, en de zon die er langzaam doorheen kwam. Zelfs tweemaal kregen we de zeldzame Shoebill Stork te zien, die we tot dan toe alleen hadden mogen bewonderen in de zoo in Entebbe. Eenmaal in de Delta werd de boot stilgelegd en kwam de champagne en het barbecuevlees tevoorschijn. Alle ingrediënten voor een geslaagde nieuwjaarsbrunch!

Foto's van Murchison Falls National Park