Home
           
 
Januari 2011 Overzicht ervaringen Januari 2011 Overzicht ervaringen Februari 2011 Februari 2011 Maart 2011 Maart 2011 April 2011 April 2011 Mei 2011 Mei 2011 Juni 2011 Juni 2011 Juli 2011 Juli 2011 Augustus 2011 Augustus 2011 September 2011 September 2011 November 2011 November 2011 December 2011 December 2011

Vrijdag, 18 februari 2011

Dinsdag, 22 februari 2011

Zondag, 27 februari 2011

 

Dinsdag, 15 februari 2011

    Na een geweldige wintersportvakantie met (net genoeg) sneeuw en volop zon vliegen we half februari weer terug naar Oeganda. Precies op tijd voor de verkiezingen die op vrijdag 18 februari gepland staan. De acht presidentskandidaten, Museveni en de oppositie, gooien tijdens deze laatste dagen nog alles in de strijd om het laatste restje kiezers voor zich te winnen. In Kampala schijnt een kalme en afwachtende sfeer te hangen. Stilte voor de storm?

 

Vrijdag, 18 februari 2011

    De dag van de verkiezingen. De dag die zal uitmaken of Yoweri Museveni zijn vierde termijn mag uitzitten. Slechts zes andere Afrikaanse presidenten zijn hem voorgegaan en hebben het klaar gespeeld om nog langer de macht over hun land te behouden.

    De dag verloopt relatief rustig en vreedzaam. Toch is er chaos alom zodra de stemhokjes vanaf 07.00 uur officieel open gaan. Sommige locaties zijn al wat eerder begonnen, anderen moeten nog uren wachten tot de stembiljetten eindelijk geleverd worden. Tot in de kleinste dorpjes vormen zich lange rijen mensen die ogenschijnlijk geduldig in de brandende zon staan te wachten tot ze hun stem kunnen uitbrengen. Het stemmen zelf gebeurt nog ouderwets met pen en papier, in een wasteiltje. Vervolgens gaat het briefje dubbelgevouwen in de gemeenschappelijke stembox. Waarvan sommigen niet geseald blijken te zijn en enkelen zelfs de complete deksel missen.

Militairen brengen hun stem uit   
                                                       Bron: Daily Monitor

  Van de 32 miljoen inwoners heeft bijna 14 miljoen zich vooraf geregistreerd om vandaag te kunnen stemmen. Toch horen we steeds meer over kiezers wiens naam niet op de registratielijsten terug te vinden is. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd en pendelen de hele dag tussen de verschillende stemlocaties op zoek naar de plek waar ze wél geregistreerd staan. Andere stemgerechtigden proberen juist heimelijk tweemaal hun stem te laten gelden. En hier en daar horen we berichten over vooraf ingevulde stembiljetten en omkoping met levensmiddelen of geld.
    Om 17.00 uur is de officiële eindtijd en sluiten de stemlokalen. Op de locaties worden de stemmen direct en public geteld. En dan is het afwachten...

 

Dinsdag, 22 februari 2011

    Vandaag begeef ik me voor het eerst sinds bijna twee maanden weer naar de hoofdstad. De eerste keer sinds bekend is geworden dat Museveni nog zeker vijf jaar aan zijn ambtstermijn mag toevoegen. Toen relatief weinig verkeer dankzij scholen die gesloten waren voor de kerstperiode. Nu weer volle straten en het gebruikelijke gekrioel van auto's, voetgangers en boda-boda's. Ondanks de belangrijke en van afgelopen weekend lijkt alles weer zijn gangetje te gaan.

 

Zondag, 27 februari 2011

    Je zou niet verwachten dat ook tijdens het droge seizoen er nog fikse buien kunnen vallen. En niet alleen regen... Wanneer we vanmiddag uit een zonnig Kampala terugkeren, treffen we verschillende hopen 'wit' aan op het grasveld. Van een klein afstandje lijkt het op sneeuw, maar van dichtbij blijken het duizenden hagelstenen te zijn, zo groot als knikkers. Een vreemde gewaarwording, de dikke lagen ijs in een tropische omgeving met 25 graden. Die bovendien nog verrassend lang blijven liggen...!

 

     Mawa in de sneeuw