Home
           
 
Januari 2011 Overzicht ervaringen Januari 2011 Overzicht ervaringen Februari 2011 Februari 2011 Maart 2011 Maart 2011 April 2011 April 2011 Mei 2011 Mei 2011 Juni 2011 Juni 2011 Juli 2011 Juli 2011 Augustus 2011 Augustus 2011 September 2011 September 2011 November 2011 November 2011 December 2011 December 2011

 

Woensdag, 7 december 2011

 

 

Woensdag, 7 december 2011

    Als Oeganda ergens bekend om staat dan is het wel de veelzijdigheid aan primaten. Regelmatig heb ik een bezoek gebracht aan Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary, een eiland in Lake Victoria dat opvang biedt aan tientallen bevrijdde chimpansees. Deze week maak ik wederom de overtocht voor een overnachting op het eiland. En voor de unieke kans om de Forest Walk zelf te ervaren!

    Woensdagochtend meld ik me, samen met twee andere toeristen, al vroeg bij de 'caregivers' op Ngamba Island. Gehuld in een overal en laarzen (maar zonder camera helaas) wachten we op de chimpansees die met ons voor een wandeling mee gaan. Een stuk of acht chimps, in de leeftijd van 4 tot 14 jaar, komen ons nog enigszins slaperig en verlegen tegemoet. Ze bekijken ons met een afwachtende houding, maar al snel overwint hun nieuwsgierigheid het en beginnen ze ons uitgebreid te inspecteren, op zoek naar verborgen lekkernijen. Na de eerste kennismaking zetten we koers richting het bos. Eén van de oudere chimps, Pasa, verschijnt direct aan mijn zijde en maakt kenbaar dat ze op mijn rug wil. Met haar grootte is ze zeker niet de lichtste chimpansee, maar het is geweldig om haar als een kind aan me vastgeklampt te hebben!

    We wandelen een stukje het bos in en maken een korte stop, waarbij de meeste chimps de bomen opzoeken of op eigen houtje verder gaan. Maar zodra we aanstalten maken om door te lopen, staat Pasa al weer naast me en pakt mijn arm; geen haar op haar hoofd dat er aan denkt om deze kans op een lift voorbij laat gaan! Terwijl ik met enige moeite mijn weg door het regenwoud zoek en de safarimieren probeer te ontwijken, zit Pasa met een tevreden blik om zich heen te kijken. En wanneer ik tussendoor haar onder de voetzolen kietel maakt ze een geluidje dat nog het meeste op gegiechel lijkt.
    Op een open plek maken we wederom een stop. Terwijl de chimps zelf op verkenningstocht gaan, in de bomen spelen of elkaar speels achterna zitten, vertellen de begeleiders ons meer over de verschillende chimpansees en hun geschiedenis. De meeste zijn gevonden toen ze nog een baby waren, uit de handen van circussen of handelaren gered, en in slechte staat. Door de goede zorgen van de aanwezige dierenartsen en caregivers komen ze er langzaam weer bovenop en krijgen het vertrouwen in mensen terug. Hoewel de meeste chimps niet in staat zijn om naar hun natuurlijke omgeving terug te keren, komt het tropisch bos van Ngamba Island er toch zeer dichtbij en hebben ze de kans om met hun soortgenoten een leven op te bouwen. Overigens is de Chimpanzee Sanctuary hard bezig met onderzoek naar een geschikt bos in het noorden van Oeganda waar een gedeelte van de groep als familie uitgezet kan worden.

    Ondertussen is een van de kleinere en ondeugende chimps naast me komen zitten. Ze bekijkt me aandachtig, voelt aan mijn haar en pakt mijn hand die ze niet meer loslaat. Wanneer één van de begeleiders het teken geeft dat we weer teruggaan, klimt Afrika direct op mijn rug voor haar 'piggyback ride'. Te laat voor Pasa die beteuterd ziet dat mijn rug al bezet is en nu zelf moet lopen.

    Veel te snel zijn we weer terug bij het eindpunt en met tegenzin laat ik Afrika van mijn rug glijden. Ik had de hele dag wel in het bos kunnen doorbrengen, maar in de aanwezigheid van de "baas" Mika is dat waarschijnlijk niet zo'n goed idee. Het was onvergetelijk om zo dicht bij de chimps te kunnen zijn en me een uur lang te kunnen verbazen over hun menselijke trekjes. En het is niet alleen een unieke ervaring voor de bezoeker; je steunt automatisch het reservaat en verzekert deze wonderlijke dieren van een goede toekomst!   

 

Afrika

Afrika

Afrika is met 4 jaar momenteel de jongste
chimpansee op Ngamba Island. Voordat ze in
het reservaat terecht kwam, werd ze gevangen
gehouden in een kleine, houten kist, met enkel
rijpe bananen en popcorn om van te leven.

Pasa

Pasa

Pasa was met haar 6 maanden gevangen genomen
en verkocht door een handelaar uit Congo.
De Oegandese koper realiseerde zich echter dat
dit illegaal was en droeg Pasa over aan Uganda
Wildlife Education Centre.