Home
           
 
Januari 2010 Overzicht ervaringen Januari 2009 Overzicht ervaringen Februari 2010 Februari 2010 Juni 2010 Juni 2010 Maart 2010 Maart 2010 April 2010 April 2010 Mei 2010 Mei 2010 Juli 2010 Juli 2010 Augustus 2010 September 2010 Augustus 2010 September 2010 Oktober 2010 Oktober 2010 November 2010 November 2010 December 2010 December 2010

Januari 2010

 

 

Januari 2010

    In januari is het mijn beurt om weer naar Nederland af te reizen voor de verschillende toeristische beurzen in Europa, waardoor ook ik de extreme Europese winter niet ontkom. Na een succesvolle beurs in Utrecht en Madrid bijgewoond te hebben, vlieg ik aan het eind van de maand weer terug naar Oeganda. Een behoorlijke omschakeling; van de sneeuw, gladheid en -10 naar de felle zon, droogte en +30 graden...

    Wat eveneens een grote maar totaal ander soort aanpassing vraagt, is het jaarlijkse managersuitje van Royal Van Zanten. In het weekend van 23 januari vertrekt Bas met de overige 13 managers naar Murchison Falls National Park. Managers die ondanks hun belangrijke positie op de farm nauwelijks verder zijn geweest als Kampala. Die niet weten wat Oeganda verder nog te bieden heeft dan hun vertrouwde dorpsleven, laat staan dat ze ooit een olifant of giraf in het wild hebben gezien. Met de safari lijkt er een nieuwe wereld voor ze open te gaan, en met name van de game drive en boottocht naar de watervallen wordt oprecht genoten.

Foto's van Murchison Falls National Park

 

    Aan het einde van de maand trekt Bas opnieuw het binnenland in, ditmaal helemaal naar het oosten, dicht bij de grens met Kenia. De schoolvakanties zitten er namelijk op en de twee dove kinderen die gesponsord worden door Royal Van Zanten moeten weer naar school. Van het afgelegen Katakwi in het verre oosten naar een speciale school in Iganga.
    Om deze lange rit in één dag te kunnen maken, vertrekt Bas al om 06.00 uur van de farm. Een goede asfaltweg loopt via Mbale naar Soroti waar het over gaat in een 'murram road'. Vroeg in de middag arriveert hij in Katakwi, een echt "in-the-middle-of-nowhere" dorpje bijna op de grens met Karamajong gebied. Een groter contrast bestaat bijna niet, als hij de Landcruiser langs het hutje van de familie parkeert om een van de meisjes op te halen. De komst van een mzungu zorgt uiteraard voor de nodige opwinding waarvoor het hele dorp uit komt lopen...

Foto's van Katakwi

 

    Niet alleen de dove kinderen gaan weer naar school, maar met hen álle basisschoolleerlingen. Het grote aantal ouders die hun kinderen naar de kostschool brengen, leidt dan ook tot enorme opstoppingen in Kampala en omgeving. Nét op de zondag dat wij besluiten een nieuwe tv te gaan kopen. Ondanks de beperkte keus, vinden we toch al snel iets naar onze zin en kiezen we het kleinste formaat flatscreen uit. Om echter daadwerkelijk bij de winkel te komen en de tv weer thuis te brengen is echter een moeilijkere opgave dankzij de exodus van de schoolgaande kinderen. Alsof we in Nederland een tv in Leeuwarden zijn gaan halen... Niet dezelfde afstand maar we zijn er zeker net zoveel tijd mee kwijt!

 

Overzicht Onze Ervaringen