Home
           
 
Januari 2009 Overzicht ervaringen Januari 2009 Overzicht ervaringen Februari 2009 Februari 2009 Maart 2009 Maart 2009 April 2009 April 2009 Mei 2009 Mei 2009 Juni 2009 Juni 2009 Juli 2009 Juli 2009 Augustus 2009 Augustus 2009 September 2009 September 2009 Oktober 2009 Oktober 2009 November 2009 November 2009 December 2009 December 2009

Zondag, 1 november 2009

Zaterdag, 21 november 2009

 

 

Zondag, 1 november

    Sinds onze terugkomst uit Madagascar worden we vrijwel dagelijks op een flinke, tropische regenbui getrakteerd. Even leek het er zelfs op dat de regen de Sportdag & Bull Roast op de farm in het water zou doen vallen. Maar ondanks de donkere wolken, de talrijke waterplassen in het veld en de doorweekte kleren laten de sporters van Royal Van Zanten zich niet kennen en maakten ongehinderd het programma af.

    Onder de activiteiten vielen onder andere een mini-marathon, zaklooprace en sprintwedstrijd voor de dikste vrouwen. Ook was er een "ei-op-lepel" race voor de managers en een wedstrijd wie het snelst kon brood happen, Fanta drinken en banaan eten (in willekeurige volgorde), met de nodige hilariteit als gevolg. Tegen de avond verhuisde het feest van het voetbalveld naar de dining waar de prijsuitreiking volgde en het vuur voor de Bull Roast werd aangestoken. Ditmaal was de stier een bekende van ons, door Bas zorgvuldig geselecteerd uit onze eigen kudde Bonsmara koeien. Vanaf 19.00 uur knalde de Oegandese muziek uit de boxen en was iedereen volop aan het dansen tot in de late uurtjes...

Foto's van de Sportdag & Bull Roast

 

Zaterdag, 21 november 2009

    Na vorige maand een aantal voordelen van het wonen in Afrika opgenoemd te hebben, ondervinden we nu aan levende lijve ook één van de nadelen. Ondanks het nooit afwezige gevaar is het ons lang bespaard gebleven. Maar na 4,5 jaar maken ook wij persoonlijk kennis met de tropische ziekte malaria.
    Het is eerst Bas die zich ziek meldt bij de kliniek in Kampala en de test laat er geen twijfel over bestaan dat het malaria Tropicana is. Met een flinke voorraad medicijnen mag hij na een paar uur weer naar huis. Nog geen week later krijg ik vergelijkbare symptomen en met een bang vermoeden begeef ook ik me naar de kliniek. In mijn geval is er echter wat meer onderzoek nodig, omdat ik uiteindelijk een andere vorm van malaria blijk te hebben dan waar in eerste instantie op getest wordt. De behandeling is echter vergelijkbaar en na beide trouw onze voorgeschreven medicijnen te hebben genomen zijn we snel weer opgeknapt.

    De behandeling van malaria zelf blijkt eigenlijk verrassend eenvoudig en effectief te zijn. Maar dat de ziekte niet voor iedereen zo'n goede afloop heeft, beseffen we ons maar al te goed. Elk jaar lopen er 300 à 500 miljoen mensen malaria op, waarvan 1 miljoen mensen het niet overleeft. Het is de grootste doodsoorzaak in Oeganda en treft met name kinderen.
    De toegang tot het juiste medicijn is echter wat het cruciale verschil bepaalt tussen ónze ervaring en die van de vele slachtoffers die eraan sterven. Voor ons is een bezoek aan de kliniek zo gemaakt, waar we direct een handvol Lonart tabletten krijgen. In veel gevallen is een fatsoenlijk ziekenhuis echter te ver weg waardoor de inwoners zich tot de lokale apotheken moeten wenden. En geld voor de duurdere tabletten is er niet, dus dan maar het goedkope alternatief chloroquine, een medicijn dat een sterke resistentie kent en dus niet of nauwelijks werkt. Gelukkig dat dit probleem ook doorgedrongen is tot het buitenland en mede dankzij het Rode Kruis en projecten zoals 3FM Serious Request er volop aandacht en geld voor gevraagd wordt.

Enkele feiten en cijfers over malaria:

  •   Malaria treft 40% van de wereldbevolking (verdeeld over 109 landen)
  •   Malaria doodt elke 30 seconde een kind (elke dag sterven meer dan 3000 kinderen aan malaria).
  •   Jaarlijks worden 247 miljoen malaria diagnoses gesteld.
  •  Malaria is voor 100% te behandelen en te voorkomen met betaalbare interventie zoals toegang tot en   gebruik van muskietennetten, het sprayen van huizen, snel handelen bij koorts en het toegankelijk   maken van effectieve behandelingen.
  •   Tot op heden is er nog geen effectief malariavaccin; medische preventie is dus nog niet mogelijk.


Bron: Rode Kruis

 

Overzicht Onze Ervaringen