Home
           
 
Maart 2008 Overzicht ervaringen Maart 2008 Overzicht ervaringen Januari 2008 January 2008 Februari 2008 Maart 2008 Februari 2008 April 2008 April 2008 Mei 2008 Mei 2008 Juni 2008 Juni 2008 Juli 2008 Juli 2008 Augustus 2008 Augustus 2008 September 2008 September 2008 Oktober 2008 Oktober 2008 November 2008 December 2008 December 2008 November 2008

Dinsdag, 23 december 2008

Woensdag, 24 december 2008

Donderdag, 25 december 2008

Vrijdag, 26 december 2008

Woensdag, 31 december 2008

 

Zondag, 7 december 2008

    Gisteren hebben we een tweede poging gewaagd om Kibale te bereiken. En dit keer met succes! Zonder enige tegenslagen bereikten we tegen 12.00 uur Primate Lodge. Na een uitgebreide lunch hebben we met de lodge manager Emmanuel rondgewandeld en bekeken waar verbeteringen aangebracht kunnen worden, onder het strenge oog van Bas en technisch manager Santo.
    Omdat maandag een public holiday blijkt te zijn (Eid-ul-Adha), besluiten we ons verblijf in Kibale met één nacht te verlengen en de vrije dag te gebruiken om een kijkje te gaan nemen bij Simba Safari Camp. Deze nieuwe budget accommodatie van Great Lakes Safaris ligt aan de rand van Queen Elizabeth National Park en zal naar verwachting eind december geopend worden. Het ziet er veelbelovend uit en de constructie schiet al aardig op. De kamers zijn ruim, beschikken allen over een eigen badkamer én veranda, en het uitzicht vanaf de top van de heuvel is werkelijk fantastisch!

Foto's van het huidige Simba Safari Camp..

Videofilm van Primate Lodge Kibale..

 

Zondag, 14 december 2008

    Eindelijk in Bwindi na een reis van exact 12 uur. Niet de eerste keer dat we hier zijn, maar ditmaal wél met het doel om de gorilla's te tracken. Via Fort Portal, Kasese en Ishasha bereiken we Buhoma vroeg in de avond en worden we warm verwelkomd bij Engagi Lodge. We nemen een verfrissende douche en krijgen 's avonds een heerlijk 3-gangen maaltijd in het knusse restaurant geserveerd. We drinken nog een biertje en gaan vroeg naar bed. En zelfs in het donker is de magische omgeving nog duidelijk aanwezig; de geluiden vanuit het dichte bos, de stromende rivier en een flonkerende sterrenhemel... helemaal super!

 

Maandag, 15 december 2008

    Het is dé attractie van Oeganda. Iets waar vrijwel elke reiziger smachtend naar uitkijkt en bereid is om honderden dollars voor neer te leggen. Het heeft bij ons meer dan drie jaar geduurd, maar eindelijk treden we in de voetsporen van de vele toeristen en gaan ook wij op zoek naar de beroemde berggorilla's.
    De tracking wordt voorafgegaan door een uitgebreide briefing door Uganda Wildlife Authority. Welgeteld hebben er zich vandaag tien toeristen gemeld; niet bepaald een grote opkomst. Aan de hand van de permits worden we verdeeld over de Rushegura en Habinyanya groep. De eerste familie blijkt op een steenworp afstand in het bos te zitten en is gisteren zelfs al door enkele Nederlanders in de achtertuin van één van de lodges gespot. Deze trackers hebben dus maar een korte wandeling voor de boeg. De Habinyanya groep daarentegen bevindt zich zo ver van Buhoma dat wij de eerste 45 minuten per auto moeten afleggen. Eenmaal op het startpunt van de tocht staan de porters ons al op te wachten en om 09.30 uur kan ook onze tracking beginnen.

    Vanuit het dorpje volgen we een pad steil omhoog. Al snel lopen we door bananenplantages, langs thee- en koffiestruiken en passeren we de laatste kleine huisjes. Af en toe wordt de wandeling onderbroken voor wat aanvullende informatie van onze gids over de omgeving of bepaalde gewassen. Na een flinke klim bereiken we de grens van het nationaal park. Vanaf hier is er nauwelijks meer een pad te bekennen maar moeten we ons een weg banen door het dichte woud, met de gewapende rangers voorop. Regelmatig klinkt er een stem door de walkietalkie of weergalmt er een schreeuw door het bos, afkomstig van de spoorzoekers die 's ochtends al vroeg vertrokken zijn om de Habinyanya familie op te sporen.
    Het duurt bijna tweeënhalf uur voordat we ons bij deze trackers kunnen voegen en ons klaar kunnen maken voor de ontmoeting met de gorilla's. We kunnen de silverback al op zijn borst horen trommelen. Opgewonden laten we onze bagage, wandelstokken en porters achter, om enkel met onze camera's verder te gaan. En jawel, nog geen twintig meter verder zien we een gespierde, grijze rug al in het struikgewas verdwijnen. We moeten er behoorlijk het tempo inzetten om de gorilla's te volgen maar het duurt gelukkig niet lang voordat de silverback halt houdt en we de rest van de groep gevonden hebben. Voor we het goed en wel beseffen zijn we omringd door de gorilla's van Habinyanya, een familie van 27 leden met 2 silverbacks, 8 babies en verder moeders en kinderen. Ze bevinden zich boven ons, etend van de bladeren aan de hooggelegen takken. Ze laten zich uit de bomen glijden en passeren ons nonchalant op nog geen meter afstand. De kleintjes nemen ons eerst nieuwsgierig op en gaan dan ongestoord verder met hun spelletjes; rollebollend met hun broertjes en zusjes, zwierend aan lianen, om zich vervolgens met groot plezier op de grond laten vallen... Onze aanwezigheid lijkt volkomen natuurlijk en geaccepteerd, alsof we één grote familie zijn - waar we in feite niet eens zover vanaf zitten!
    Van 12.00 tot 13.00 uur gaan we geheel op in de indrukwekkende nabijheid van de gorillafamilie. Dan laat de gids ons weten dat het tijd is om ons terug te trekken en de dieren alleen te laten. Weldra voegen de porters zich weer bij ons en lopen we nog zo'n twintig minuten verder, alvorens we een plekje voor de lunch uitzoeken. Daarna laten we het regenwoud achter ons en wandelen we de bewoonde wereld weer in, waar we verwelkomd worden door een groep lokale dansers. Terwijl de trackers van de Rushegura groep al lang en breed terug zijn, rijden wij pas om 15.30 uur Buhoma in. We drinken een welverdiend biertje op het terras van de lodge en laten het prachtige uitzicht en de belevenissen van de dag langzaam op ons inwerken. Het was een geweldige en indrukwekkende ervaring, waar we nog herhaaldelijk met warme gevoelens aan terug zullen denken. Eíndelijk hebben ook wij enkele magische momenten in de wereld van de berggorilla's doorgebracht...

Foto's van de berggorilla's in Bwindi... / Videofilm van de berggorilla's in Bwindi...

Naar boven

Dinsdag, 23 december 2008

    Kerst in Oeganda is een periode van uitersten: enorme rijen voor de kassa in de winkels, prijzen schieten omhoog en er is zo mogelijk nóg meer verkeer op de weg als normaal. Oeganda schijnt zelfs, na Ethiopië, het tweede land te zijn met de meeste verkeersongelukken ter wereld. Al sta je tijdens deze feestelijke dagen meer stil dan dat je daadwerkelijk rijdt... In tegenstelling tot Nederland, waar je bij een file keurig achteraan sluit, heb je in Oeganda drie opties:
   a ) Je aanvaardt je lot en sluit als brave burger achteraan in de rij - wat zo'n 50% van de chauffeurs doet.
   b ) Je doet alsof je neus bloedt en haalt de stilstaande auto's in terwijl je tegenliggers van de weg drukt - hier          zijn wij zelf niet zo'n fan van en proberen dit dan ook fanatiek tegen te gaan.
   c) Je kiest - of creëert! - een shortcut.

    Nou kennen we na drie jaar aardig de weg in en rondom Kampala, maar voor de échte sluiproutes moeten we op de expertise van de taxichauffeurs vertrouwen. Dus verlaten we de file en volgen een matatu. En het is noodzaak dat je deze blijft volgen, want voor je het weet ben je verdwaald in de wirwar van straatjes. De matatu leidt je langs de meest afgelegen hutjes en over de meest smalle paden, vol met diepe kuilen of geulen. Vind je een versperring aan het einde van de weg? Geen probleem, dan rijd je gewoon door de berm langs de blokkade op. Kom je vast te zitten in een drainage of in de modder? Geen probleem, genoeg chauffeurs achter je die je wel even willen helpen duwen.
    En wanneer we onszelf dan uiteindelijk een half uur stilstaan bespaard hebben, is het één van de momenten dat we toch wel dankbaar zijn voor de creativiteit van de Oegandese chauffeurs...!

 

Woensdag, 24 december 2008
Kerstavond

    Kerst wordt ingeluid met een feestelijk etentje bij The Pyramids in Kampala. Gezien de drukte op de weg van de afgelopen dagen, vertrekken we extra vroeg van de farm. Ondanks de vrolijke kerstliedjes op de radio, heeft het echte kerstgevoel nog steeds niet tot ons kunnen doordringen. Zelfs een Afrikaan die een reusachtige opblaasbare kerstman door een stoffig straatje met zich meesleept, kan er niet aan bijdragen. Het restaurant is gelukkig wel feestelijk aangekleed en de royaal versierde kerstbomen maken het ontbreken van overige gasten enigszins goed. Desalniettemin is het eten weer uitstekend en krijgen we naar mate de avond vordert zelfs nog gezelschap van een handjevol mensen.

 

Donderdag, 25 december 2008
Eerste Kerstdag

    Zo stil als het op kerstavond was, zoveel drukte en chaos brengt eerste kerstdag met zich mee. Dit jaar hebben we besloten om kerst aan de Nijl door te brengen, met een overnachting in Jinja Nile Resort. De feestdagen vormen echter ook een ideale gelegenheid voor (rijke) Oegandese families en Indiërs om er even tussenuit te gaan en de lodge blijkt dan ook behoorlijk vol te zitten. Het zwembad is gevuld met joelende kinderen, terwijl de ouders langs de kant zitten of zich te goed doen aan het lunchbuffet. Met een drankje en genietend van de zon slaan we het kleurige schouwspel van enige afstand gade en vermaken we ons met wat we zieWild Nile Jet Adriftn.

Vrijdag, 26 december 2008
Tweede Kerstdag (Boxing Day)

    Tijd om zelf in actie te komen! Na het ontbijt in een overvolle zaal, gaan we naar de buren waar ons een sensationele boottocht te wachten staat. Adrift heeft enkele weken geleden de Wild Nile Jet op de Nijl geïntroduceerd; een jetboat die met 90 km/u over het water glijdt, spins van 360 graden maakt en rakelings langs de oevers en kleine eilandjes scheurt. Erg spectaculair... en nat!

 

Woensdag, 31 december 2008

    Wilde iedereen met kerst de stad uit, nu lijkt het of de gehele bevolking juist Oud en Nieuw in Kampala wil vieren! Zoals wij. We boeken een kamer bij Metropole Hotel, waar we 's avonds wat eten en ons rond 22.00 uOud en Nieuw in Iguana 2008ur naar de Nederlandse kroeg Iguana begeven. Aanvankelijk is het nog er rustig, maar na middernacht beginnen de mensen toe te stromen. Al met al wordt het een gezellige inluiding van het nieuwe jaar!

 

Naar boven

Overzicht Onze Ervaringen