Home
           
 
Maart 2008 Overzicht ervaringen Maart 2008 Overzicht ervaringen Januari 2008 January 2008 Februari 2008 Maart 2008 Februari 2008 April 2008 April 2008 Mei 2008 Mei 2008 Juni 2008 Juni 2008 Juli 2008 Juli 2008 Augustus 2008 Augustus 2008 September 2008 September 2008 Oktober 2008 Oktober 2008 November 2008 December 2008 December 2008 November 2008

Zaterdag, 26 april 2008

Zondag, 27 april 2008

Woensdag, 30 april 2008

 

Zaterdag, 5 april 2008

    Inmiddels is het weer helemaal omgedraaid en hebben de fikse regenbuien plaatsgemaakt voor een strakblauwe lucht en felle zon. Vrijdagavond zijn we uitgenodigd door een vriend voor een feestje in de stad; al met al een gezellige avond waar we pas na middernacht van terugkeren. Nauwelijks een kilometer van de bar verwijderd staat er politie langs de weg: alcoholcontrole. Met een strenge blik worden we gevraagd of we honestly geen alcohol hebben gedronken. "No sir, only a soda." Oké, dan mogen we doorrijden. Van een blaastest hebben ze schijnbaar nog nooit gehoord!

 

Zaterdag, 12 april 2008

    Een nieuwe poging is ondernomen om een bezoek te brengen aan Pian Upe en Mount Elgon in het oosten van het land. Ditmaal geen onrusten aan de andere kant van de grens die ons tegen zouden houden!
    Verder dan Jinja zijn we echter niet gekomen. Nu was het de auto die roet in het eten gooide. Doordat de automaat problemen had met doorschakelen konden we steeds moeilijker snelheid maken en besloten we na een uur om maar weer rechtsomkeert te maken. Het risico om vast komen te zitten in Karamojong gebied was nou niet bepaald aanlokkelijk!
    De terugrit naar Mukono bleek nog een behoorlijke uitdaging te zijn. Terwijl de motor raasde onder het hoge toerental reden we met amper 40 km/u de berg op en was het elke keer een verrassing of we de top zouden halen. Opgelucht bereikten we na ruim twee uur weer de farm, nadat we in Mukono een oproer gepasseerd hadden. Bleek dat de taxichauffeurs in opstand waren gekomen tegen het 'onrechtvaardige' optreden van de politie, die alle matatu en boda-bada drivers zonder geldig rijbewijs oppakte. Typisch, iedereen is ervan op de hoogte dat dit illegaal is, ook in Oeganda waar zelfs de chauffeurs met een eerlijk verdiend rijbewijs de rijvaardigheden duidelijk nog niet onder de knie hebben. Maar de keer dat de politie er naar handelt, komen ze in opstand en ligt het hele openbaar vervoer in Kampala en omstreken plat!

    Bij gebrek aan betere alternatieven besluiten we vandaag om naar Jinja Nile Resort te gaan en hier het weekend door te brengen. Maar ook deze rit verloopt niet zonder de nodige problemen. In tegenstelling tot de slakkengang waarmee we de route een dag eerder aflegden, worden we nu beboet voor te hard rijden. Een politieagent houdt ons heftig zwaaiend aan en wijst op zijn lasergun die 113 km/u aangeeft, in plaats van de toegestane 100 km. Geen reden tot paniek, de boete van 100,000 Ush betalen we wel. Maar wanneer ze vervolgens besluiten om Bas z'n rijbewijs in beslag te nemen, hebben we wel een probleem! Na een verhitte discussie van zeker een half uur stapt er uiteindelijk een agent in de auto en rijdt met ons naar het dichstbijzijnde politiebureau. Hier voldoen we de uitgeschreven bon en krijgen we netjes het rijbewijs terug.
    De rest van de middag verloopt gelukkig een stuk rustiger. Hoewel we later dan gepland bij het resort arriveren, maken de kamer, het zwembad, het uitzicht en de stralende zon veel goed. We bestellen een late lunch, relaxen aan het zwembad en slenteren nog wat door het centrum van Jinja. De hectische dag wordt afgesloten met een prachtig ondergaande zon en een biertje op het terras.

 

Zaterdag, 26 april 2008

    Hoewel er eigenlijk een bezoek aan Kibale Forest op het programma stond, wordt hier op het laatste moment van afgezien. In plaats daarvan brengen we ons weekend door met geiten en voetbal (kijken).

    Zaterdag vertrekken we al vroeg uit Mukono om bij een geitenhouderij in het zuidwesten van het land te gaan kijken. Na een koffiepauze bij de evenaar bereiken we rond 11.30 uur het stadje Masaka en vandaaruit moeten we op zoek naar het bedrijf van de Amerikaan. Door een prachtige groene omgeving rijden we al hortend en stotend over een slechte modderweg. Maar na achttien lange kilometers bereiken we dan eindelijk de Mzungu farm. De eigenaar en zijn vrouw staan ons al op te wachten en leiden ons naar het hok van de (boer)geiten, met Junior als hun trots. De naam van deze bok is duidelijk een "understatement" gezien zijn omvang, het gewicht van minstens 100 kg en de enorme horens die op zijn de kop prijken. Junior wordt gezelschap gehouden door een harem van zo'n tien vrouwtjes en enkele "kleintjes" van één maand oud, die als nieuwsgierige hondjes tegen ons op springen.
    Na de farm uitgebreid bezichtigd te hebben, neemt het vriendelijke echtpaar ons mee naar een melkgeitenbedrijf in de nabije omgeving. Hier wordt het concept "Zero grazing" gehandhaafd, waar wij toch al niet zo'n voorstanders van zijn. Maar dit ziet er wel érg armoedig uit. Over het modderige terrein staat een verzameling houten hokken, direct aaneengeschakeld en schots en scheef in elkaar gezet, met gemiddeld 2 à 4 geiten per hok. "It is to show the local visitors that it is very simple and that they can do it as well," legt de eigenaar uit. De farm ziet er inderdaad uit alsof het door lokale handen in elkaar is gezet, maar of hier nou het goede voorbeeld mee wordt gegeven...? Naast de Toggenburger en Saanengeiten is het bedrijf ook rijk aan bonte Holstein Friesian koeien en enkele (lokale?) ezels. Bovendien wordt er biogas gewonnen uit de mest van de vele dieren en sponsort het bedrijf het onderwijs van tientallen weeskinderen. Over de idealen van deze man dus geen slecht woord!

 

Zondag, 27 april 2008

    Hoewel we gisteren pas laat terug waren van ons geitenbezoek, moeten we ons al weer om 10.00 uur op het voetbalveld melden voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen België. Voor de verandering hebben we nu ruim voldoende spelers die duidelijk een sterk team vormen en de Belgen compleet van de baan weten te vegen. Het wordt 7-1, met Bas als topscoorder.
    Na deze eervolle overwinning gaan we nog even kijken bij het Royal van Zanten team dat deelneemt aan de Corporate League, een voetbalcompetitie op nationaal niveau. Zij lijken echter minder goed opgewassen te zijn tegen hun tegenstanders; de velden zijn veranderd in een grote modderpoel en het voetbalspel heeft meer weg van rugby. We keren terug naar de farm en brengen de avond door op de veranda van onze buren met een heerlijke barbecue.

 

Woensdag, 30 april 2008

    De jaarlijkse Koninginnedag staat weer voor de deur! Wederom in de tuin van de Nederlandse diplomaat, al is de ambassadrice inmiddels verruild voor een nieuwe ambassadeur, Jeroen Verheul. En geheel volgens de traditie is het weer een enorm gezellige avond, met talrijke Hollandse hapjes die rondgaan, bier en wijn dat rijkelijk vloeidt en honderden Nederlanders die de dansvloer en tuin onveilig maken...

 

Overzicht Onze Ervaringen