Home
           
Januari 2007 Februari 2007 Januari 2007 Februari 2007 Maart 2007 Maart 2007 April 2007 April 2007 Overzicht Overzicht Mei 2007 Mei 2007 Juni 2007 Juni 2007 Juli 2007 Juli 2007 Augustus 2007 Augustus 2007 September 2007 September 2007 Oktober 2007 Oktober 2007 November 2007 November 2007 December 2007 December 2007

Zondag, 13 mei 2007

Zondag, 20 mei 2007

Donderdag, 24 mei 2007

Vrijdag, 25 mei 2007

Zondag, 27 mei 2007

 

Zaterdag, 5 mei 2007

    Na de matige oefendwedstrijd van vorige week moeten we vandaag voor het Europees Kampioenschappen verschijnen; Bas als rechtsbuiten en Miranda als trouwe supporter. De wedstrijden worden gespeeld op een veld van de ISU, één van de duurste internationale scholen in Kampala. Hoewel er 's morgens een donkere bewolking over het voetbalveld hangt en er regelmatig wat druppels uit de lucht vallen, klaart het in de loop van de dag op en komt de zon als vanouds weer tevoorschijn.
    De Nederlandse ploeg speelt haar eerste wedstrijd tegen Denemarken, de winnaar van vorig jaar. Niet verrassend worden we dik ingemaakt met maar liefst vier goals tegen. De tweede wedstrijd, tegen Ierland, winnen we eerlijk met 3-2, maar helaas denkt de scheidsrechter daar anders over en fluit de wedstrijd af met een 2-1 in het voordeel van de Ieren. De twee goals van de Nederlandse kant keurt hij om onverklaarbare, Oegandese reden af en hij blaast op zijn fluitje voor de meest onbenullige dingen, waarna er natuurlijk heftig protest vanaf de zijlijn klinkt. Om 15.00 uur is de laatste wedstrijd tegen de EU en hier winnen we eindelijk overtuigend en zonder mogelijke twijfel (4-1). Maar een kwalificatie voor de kwartfinale zit er dan al niet meer in...

    We keren terug naar huis en nadat we een hapje gegeten hebben bij het Colline Hotel rijden we door naar Kampala voor de maandelijkse Hollandse avond. Ditmaal geen film maar wel een gezellig kampvuur en met de beloofde Heineken, gesponsord door KLM.

 

Zondag, 6 mei 2007

    Hoewel Bas dit weekend eigenlijk weer dienst heeft, zijn we niet van plan om thuis te blijven. 's Middags rijden we naar het sportveld in Lugogo, precies op tijd voor de finale van het EK: Denemarken tegen België. Vanzelfsprekend moedigen wij enthousiast onze zuiderburen aan maar het mag niet baten. De hele wedstrijd blijft het spannend en eindigt het in een 2-2 gelijkspel, maar met de penalty's is het België die er twee op een rij mist. De Denen mogen zich wederom nog een jaar het beste Europese voetbalteam in Oeganda noemen.
    Aan het voetbalveld blijkt nog een groot, open terrein vast te zitten, gevuld met eettentjes en stands van diverse landen en Oegandese stammen. De Busoga, Toro en natuurlijk Ankole worden vertegenwoordigd met typische souvenirs en culturele optredens. We lopen hier nog even rond en besluiten dan wat te gaan eten bij de Chinees in Kisementi alvorens terug te keren naar de farm.

 

Zondag, 13 mei 2007

    Bas heeft het afgelopen weekend in Murchison Falls doorgebracht, met Jacques en een vriend, om vissen aan de haak te slaan. Na verwoede pogingen hier op de farm en aan het begin van de Nijl, zijn ze het maar verder stroomafwaarts gaan proberen. En ja hoor, na ruim een dag van hoopvol vissen lukt het ze eindelijk om iets anders dan een schildpad of visje van guppy-achtige afmetingen te vangen. Van catfish naar de beruchte nijlbaars en Bas weet zelfs de strijd met een meerval van 10 kg te winnen!
    Hoewel ze over de vangst dus niets te klagen hebben, verloopt het verlaten van het park iets anders dan gepland. Halverwege raakt de auto van de weg en niet langer bestuurbaar slaat hij onontkoombaar om. Buffels laten zich wel voorzichtig zien, maar het duurt even voordat de eerste auto's passeren. Maar ook nu hebben ze weer geluk: een bekend Nederlands stel met hun compleet uitgeruste auto komt toevallig langs en dan is het zo opgelost. De Land cruiser wordt met een sterke kabel recht de weg opgetrokken en dankzij de twintig man(kracht) die zich inmiddels verzameld hebben, wordt de auto weer op zijn wielen teruggezet. In iets andere staat dan vóór de val overigens. Verrassend genoeg krijgen ze 'm wel weer aan de praat en bereiken ze zonder kleerscheuren Kampala.

Naar boven

Zondag, 20 mei 2007

    Deze morgen zijn we al vroeg in Kampala bij de Shoprite: om vlees in te slaan én de Nederlander Jaap een lift te geven naar Wagagai. Op het terrein van dit chrysantenbedrijf, direct aan Lake Victoria gelegen, wordt vandaag een volleybaltoernooi georganiseerd. Hoewel het merendeel uit Nederlanders bestaat, komen ook verschillende Belgen en Britten op het evenement af. In de paardenbak zijn twee volleybalvelden aangelegd en daarbuiten, onder de bomen, staan picknick- en hangtafels. Er is zelfs een VIP-hoek afgezet waar, tegen een kleine vergoeding, ontspannende massages worden gegeven, en voor de kinderen is er een heuse vlooienmarkt opgezet.

    Aan het eind van de morgen starten we het toernooi met vier volleybalteams. Maar hoe meer mensen er binnendruppelden, hoe meer teams worden gevormd. De Oranje Leeuwen (met o.a. Bas, Lennart en Jaap) spelen hun eerste wedstrijd tegen de Sjonnies en dit keer worden de oranje shirts eervol gedragen; met gemak behalen ze de halve finale! Helaas houdt het hier ook op wanneer ze door de Chimps verslagen worden.
    Terwijl de wedstrijden onverhinderd doorgaan is de barbecue aangezet en komen de zelf meegebrachte salades op tafel. Ook het bier komt langzaam maar zeker tevoorschijn. Laat in de middag wordt de gezellige dag met een spannende finale afgesloten. De twee finalisten zijn zeer aan elkaar gewaagd en de speeltijd moet maar liefst tweemaal verlengd worden. Maar uiteindelijk zijn het de behendige apen die met de artistieke trofee naar huis gaan...

 

Donderdag, 24 mei 2007

    Vandaag krijgt Royal van Zanten bezoek van een Zuid-Afrikaanse filmploeg. Ze komen filmen voor het programma "Africa Within" dat wekelijks wordt uitgezonden op DStv en schijnbaar een behoorlijk aantal kijkers trekt. De reden van hun bezoek is het feit dat ze graag de cultuur van Oeganda aan de buitenwereld willen laten zien. En daar horen de exportproducten ook bij!
    De ploeg arriveert vroeg in de morgen en al snel wordt duidelijk waarom ze aan zes uur filmen nauwelijks genoeg hebben. Alle gesprekken moeten wel vijf keer over gedaan worden en bij elke (test)bloem wordt wel tien minuten stilgestaan. Eén van de Afrikaanse managers leidt hen rond en geniet zichtbaar van de camera die op hem gericht wordt. Daarna is het Jacques zijn beurt die als een volleerde acteur zijn interview herhaalde keren (even spontaan!) opnieuw moet doen. De hele morgen is de ploeg druk aan het werk en wanneer ze tegen 14.00 uur de farm verlaten mogen ze tevreden zijn met het filmmateriaal. Sowieso hebben ze niets te klagen gehad over de reis die Miranda namens Great Lakes Safaris voor hen heeft bewerkstelligd: de traditionele boerderij Nshenyi Village vonden ze geweldig en de luxe lodge Gorilla Forest Camp heeft hen warm verwelkomd. Zelfs de gorilla's leken van hun komst op de hoogte te zijn en lieten zich welgevallen door de camera vastleggen. Nu maar afwachten hoe dit alles op tv zal verschijnen...!

Naar boven

Vrijdag, 25 mei 2007

    Vandaag is de laatste filmdag van de ploeg van Africa Within en voor deze avond heeft Miranda een cultureel optreden van een professionele dansgroep geregeld. Het is dezelfde groep die elke zondag in het Ridar Hotel in Seeta optreedt en zelfs al eens op de farm is geweest. De vluchtige repetitie gaat ongemerkt over in het het échte dansen, waarbij de cameraman geheel opgaat in het dansen (letterlijk en figuurlijk). Hoewel Miranda niet van plan is om lang te blijven, is ze er na de eerste dans ook niet meer weg te slaan. Dit culturele optreden, met de dansen van verschillende stammen en de traditionele muziek, doet je weer realiseren waarom het zo geweldig is om in Oeganda te wonen!

 

Zondag, 27 mei 2007

     Terwijl Miranda druk is geweest met de Afrikaanse fikmploeg, heeft Bas twee dagen in Tanzania doorgebracht. Uitzicht op de KilimanjaroHij is donderdag vertrokken om samen met de manager van een andere farm meer informatie voor het Jatropha project te verzamelen. Enthousiast verscheen hij gisteren weer op de farm, met fantastische foto's van de mysterieuze Kilimanjaro.

    Vandaag rijden we aan het eind van de morgen naar Mabira Forest om Jacques aan te moedigen bij de Enduro Race: twee uur lang moeten de motorcrossers, dóór het bos en de lokale dorpjes, een uitdagend parcours volgen en zoveel mogelijk rondes afleggen. De jongste deelnemer van drie jaar scheurt ook weer rond op zijn motortje, terwijl zijn vader in de open klasse meestrijdt. De race wordt overtuigend gewonnen door een Israeliër en ook Jacques brengt het er niet slecht vanaf. Na constant en vastberaden zijn rondes te hebben gereden eindigt hij als vierde.
    Zodra iedereen gefinished is rijden we naar huis. Het weekend word afgesloten bij het Ridar Hotel in Seeta; voor een goede maaltijd en om nogmaals het optreden van de dansgroep te bewonderen!

Naar boven

Overzicht Onze Ervaringen