Home
           
Januari 2006 Januari 2006 Februari 2006 Maart 2006 April 2006 Mei 2006 Juni 2006 Juli 2006 Mei 2006 September 2006 Oktober 2006 December 2006 November 2006 Augustus 2006 November 2006 December 2006 September 2006 Oktober 2006 Juli 2006 Maart 2006 Augustus 2006 Februari 2006 Juni 2006 April 2006 Terug naar overzicht Terug naar overzicht
 

 

1 - 21 februari 2006

 

 

1 - 21 februari 2006

     Eindelijk weer een berichtje vanuit Mawa. Het heeft even geduurd, maar er was ook zo veel voetbal op de tv, ehm.........
    Eindelijk is het weer omgeslagen en hebben we sinds een week iedere dag wel weer met regen te maken. Voor twee weken terug zag het er heel anders uit. Op sommige dagen steeg het kwik rond het middaguur naar ongekende hoogte. Er waren dagen bij dat het boven de 42 graden was. Gelukkig was de lucht erg droog en hielden we het daarom vrij gemakkelijk uit. Het was een andere hitte dan begin januari, toen de luchtvochtigheid vele malen hoger was. Het weer heeft ook zijn invloed op het groene leven rondom de farm. Gewassen sterken aan en ook het vee heeft voedsel te over. Kortom geen klagen voor de mensen hier.
    Zaterdag 11 februari werd het nieuwe jaar op de farm ingeluid met een knallend feest. 's Middags om 14:00 uur gingen we reeds van start en de bedoeling was om door te feesten tot en met de volgende morgen 7:00 uur. Ik heb iets eerder mijn warme bedje weer opgezocht; om 5:00 vond ik het wel welletjes. Het feest was meer dan geslaagd, er werd veel gedanst en opgetreden. Wij als Mzungu's mochten natuurlijk deze gelegenheid niet aan ons voorbij laten gaan en Jacques, Hans en ikzelf hebben verkleed als vrouwen in zeer strakke/sexy jurkjes een daverend optreden gegeven. We hebben het de mensen niet aan durven doen om een liedje ten gehore te brengen, vandaar dat we hebben geplaybackt. Het nummer dat we hadden gekozen was "Dirty old man". Heel toepasselijk werden er een aantal mannelijke werknemers op de dansvloer gevraagd en deze hadden de tijd van hun leven, totdat ook hen opviel dat deze dames toch echt de mzungu managers waren. Bij één optreden is het gebleven, want de mensen kwamen niet meer bij van het lachen en maandags moest er natuurlijk weer gewoon worden gewerkt.

    Rond lunchtijd zijn n het Afrikaanse land. Gelukkig zal het in haar geval “Tot ziens” zijn – bij Harrie, Marie-José (verkiezingen zijn de 23e) en moet ik met Kenia Airways naar Holland vliegen wil ik op tijd zijn voor de Carnaval!

    Vanwege het lage waterpeil in het Victoriameer wordt er minder stroom opgewekt in de rivier de Nijl. De turbines in de Nijl leveren veel minder capaciteit dan een aantal weken terug. Dit heeft de regering doen besluiten om de stroom er in Kampala voor een periode van 12 uur vanaf te halen om zodoende andere delen van Oeganda van stroom te doen voorzien. Op de farm ondervinden we er ook de nodige hinder van. Generatoren draaien overuren en diesel is niet aan te slepen. Voor de hoofdstad Kampala is dit natuurlijk een ramp. Winkels en fabrieken kunnen niet veel doen, als de stroom er overdag af is. Elektrische apparatuur wordt niet verkocht en fabrieken moeten noodgedwongen hun arbeiders vragen thuis te blijven. In supermarkten moeten vriezers zo leeg mogelijk gehouden worden, want ten tijde van een power failure bederft alle handel. Ook is men genoodzaakt om in Kampala de waterleiding een dag in de week af te sluiten. Er wordt gespeculeerd dat binnen een aantal maanden de waterleiding voor 6 dagen in de week wordt afgesloten. Mensen hebben dan nog maar voor een dag in de week stromend water. Dit zal natuurlijk catastrofale gevolgen hebben. Hopen dat Kampala dit leed bespaard blijft. De reden van het lage waterpeil is volgens de regering te wijten aan de weinige regenval van de afgelopen maanden. Echter denken de geleerden daar anders over, immers is het niet speciaal droog geweest de afgelopen tijd. Volgens velen ligt de oorzaak ergens anders en in een land dat bol staat van de corruptie is natuurlijk niet ondenkbaar.
    A.s. donderdag zijn de presidentsverkiezingen. In "onze ervaringen" is daar al vaker over geschreven, maar donderdag is het dan zover. Verwacht wordt dat vrijdag de eerste uitslagen bekend zullen zijn. Afhankelijk van wie de winnaar wordt, zal blijken of het rustig blijft in Oeganda. Sinds een week zijn er iedere dag al wel schermutselingen in met name de hoofdstad. Een enkele auto wordt afgebrand en afgelopen vrijdag liep het echt uit de klauwen. Tijdens een rally van een van de kandidaten werden er schoten gelost en daarbij zijn drie mensen om het leven gekomen. Voor de aankomende dagen en het weekend staat alle security en politie op scherp. Het is te hopen dat het allemaal zal meevallen.
    Ikzelf zal hier niet veel van meemaken, want morgen vertrek ik naar Nederland om heerlijk te Carnavallen. Alaaf!

Voor een vervolg op al dit nieuws zullen jullie dus nog even geduld moeten hebben.

Naar boven

Overzicht Onze Ervaringen